lørdag, december 20, 2008

Taknemmelighed


I Allâhs Navn, Den Nådige Den Barmhjertige


Lovpriset være Allâh Den Almægtige Den Alvidende. Må Allâhs fred og velsignelse være med Hans sendebud Muhammad, hans familie og alle hans tilhængere.

Taknemmelig ses, når man accepter Allâhs valg, ligemeget hvad der end rammer en. Uanset om man får, eller mister, og uanset om man opnår sin mål, eller bliver forhindret i dette, så er man her altid klædt med taknemmelighed.

Enhver (sand) troende er klædt med taknemmelighed, i medgang og modgang. Og det at være taknemmelig, er essensen af tilbedelsen, som Allâh (Den Ophøjede) vil belønne en for.

”Og Allâh vil sandelig belønne de taknemmelige” {3:144}

Når en person gør en god gering mod os, føler vi, at det normal at vi går hen til vedkommende og udtrykker vores taknemmelighed over for ham. Omvendt føler vi, at vi er utaknemmelige, hvis ikke vi takker vedkommende. Hvis vi tænker lidt dybere over denne punkt, er de her personer ikke også Allâhs skabninger? Vi føler os utaknemmelig, hvis vi ikke gør gengæld el. takker vedkommende som gjorde os noget godt, og disse er blot Allâhs skabninger – hvordan skulle vi så udtrykke vores inderste taknemmelighed til Allâh, som har skabt os, givet os alt og har ladet os eksister i dette liv?

Mange mennesker er utaknemmelige, hvis Allâhs velsignelser ikke fylder deres øjne og mætter dere maver. De kigger kun op på de som har mere, aldrig ned på de som har mindre end dem. Og de værdsætter ikke altid alle de velsignelser, som Allâh har skænket dem med, før end de mister dem.

De kan samlignes med en person som har fået brækket sin ben. Vedkommende vil altid tænke, hvilket dejlig følelse det vil være, at gå normal igen, og intet smerter mere at skulle have. Han vil huske på de øjeblikke, hvor han var rask, og love sig selv at værdsætte enhver øjeblik så snart han kan gå normal igen. Men lige så snart smerterne er over og vedkommende er blevet rask, glemmer denne person at takke Allâh for denne velsignelse – det at kunne gå normal. Sandelig prøver Allâh dem, og visselig burde der være nogle som tænkte sig om.

Vi skal altid være taknemmelige, ligemeget hvad der end rammer os. Ligeledes altid huske på de velsignelser Allâh har skænket os. Allâh den Ophøjede siger:

”Og den, som takker, takker blot for sig selv” {31:12}

Man behøver ikke at gøre det store, for at vise Allâh sin taknemmelighed. Sandelig en enkelt lille ord som ”Al-hamdulillâh” (takket være Allâh), der kommer inderst fra hjertet, vægtes stort hos Allâh. Eller hvis du har lært noget (en viden) som Allâh har beriget dig med, og som du så videre bringer videre til andre, så de også opnår denne viden.

Man kan også vise sin taknemmelighed, gennem sin handlinger. Handlinger som udføres for Allâhs skyld alene, ikke fordi man føler sig tvunget el. fordi andre skal rose en. Disse handlinger for Allâhs skyld kan rumme mange ting. Det, at du deler lidt af din rigdom, som Allâh har skænket dig til fattige og de der behøver, viser blot din taknemmelighed overfor Allâh.

De bedste blandt folket er de, der gennem deres ord og handlinger takker Allâh. De som er oprigtig troende og er til gavn for menneskeheden.

Ingen kommentarer: