søndag, juli 13, 2008

Hovmod

I Allâhs Navn, Den Nådige Den Barmhjertige

Islam kommer fra grundordet "Aslama" som betyder underkastelse, dvs. at være fuldkommen underkastet af Allâh. Derfor er Hovmod ikke noget vi muslimer skal nærme os, men derimod bør vi holde os langt fra dette. En muslim bør være et godt eksempel og have den perfekte moral (akhlaq). Han bør have en karekteristik af et ydmyget menneske:


"Og de (troende) slaver af Den Nådige er disse som går på jorden i ydmyghed og sindighed, og når de tåbelige tiltaler dem (med onde ord), besvarer de dem med milde ord af venlighed." {25:63}

Profeten (Salla Allâhu alayhi wa sallam) var så ydmyg, at hvis en fremmed kom ind i Profetens forsamlinger i moskeen for at tale med ham, ikke ville kunne genkende ham.

At-Tabarani berettede: "Der var en kvinde, som talte absurd til mænd. En dag passerede hun forbi Profeten, som sad på gulvet og spiste brød, hun sagde: "Kig! Profeten sidder og spiser som en slave."

Han skilte sig aldrig fra de andre, og brød sig ikke om at blive behandlet som en ophøjet person. Anas (må Allâh være tilfreds med ham) sagde, "når de så Profeten rejste de sig ikke for ham, for de vidste, at han ikke brød sig om det." (Tirmidhi)

Han holdt sig heller aldrig for fin til at hjælpe andre, ej heller skuffede han nogen når de bad ham om noget, og overkom deres ønsker ved hjælp af Allâh.

Anas bin Malik (må Allâh være tilfreds med ham), sagde: "Engang, mens vi sad sammen med Guds sendebud (salla Allâhu alayhi wa sallam) i hans moske, kom en mand ind på sin kamel, og efter at have fået den til at lægge sig og tøjret den med et reb, sagde han: "Hvem af jer er Muhammad? Gud sendebud (salla Allâhu alayhi wa sallam) sad tilbagelænet sammen med sine venner. Vi sagde: "Det er den hvide mand."

Om man er et rigt el. fattigt menneske har ingen betydning hos Allâh, for alt hvad et menneske er blevet beriget med, er fra Allâh (Az-za wa Jal), det der vægtes er ens fromhed og taqwa.

At være et hovmodigt menneske, vil alene være til skade for os på Dommedagen hvor vi bliver stillet til regnskab herfor:

I en Qudsi hadith, siger Allâh:


"Stolthed er Mit klæder, storhed er Min dragt, hvem end, som konkurrerer mod Mig i noget af dette, vil blive kastet i flammerne."

Profeten (Salla Allâhu alayhi wa sallam) har sagt det tydeligt: "Ingen, som har selv en smule hovmod i sig, vil træde ind i Paradiset!" (Muslim)

Profeten (Salla Allâhu alayhi wa sallam) rådede os til at se på andre, der var under os i status, for på den måde at kunne se den gunst man er blevet beriget med fra Allâh.

Abu Hurairah (raa) udtalte: Profeten (Salla Allâhu alayhi wa sallam) sagde: "Se på en som er under dig i status, se ikke på en som er over dig i status. På den måde vil du ikke se ned på den gunst Allah har skænket dig" (Bukhari og Muslim)

Kære muslim, vil du pga. dit hovmod tabe Paradiset – er det dét værd? Hvad har gjort dig hovmodig, siden du pga. dette vil risikere at miste et så stort og betydningsfuld sted som Paradiset. Tænk at købe hovmodigheden fremfor Paradiset, som ingen øjne har set, ej heller er blevet tænkt hos nogle. Hvad har gjort dig hovmodig? Din uddannelse, dit plads i samfundet el. din rigdom? Hvem har skabt dig og givet dig gunst og status da du intet var – er det ikke Allâh?

"Husker mennesket ikke, at vi skabte det tidligere, da det ikke var noget?" {Surâh Mariam, vers 67}

Vid kære læser, at alle disse ting, som får dig til at være hovmodig kun er som gæst hos dig. Idag er din rigdom og skønhed hos dig, men imorgen er den måske gæst hos en anden. Du er ikke garanteret for at have denne gunst hos dig til evigheden, for sandelig er Allâh Herre og Vogter over alt og alting, og sandelig ved alene Allâh til hvornår du har dit rigdom. Jeg gentager kære læser, er det det værd?

Ingen kommentarer: