søndag, juli 13, 2008

Tilgivelse

I Allâhs Navn, Den Nådige Den Barmhjertige

Lovpriset være Allâh Den Almægtige Den Alvidende. Må Allâhs fred og velsignelse være med Hans sendebud Muhammad, hans familie og alle hans tilhængere.

Tilgivelse bæres af enhver oprigtig barmhjertig person, der har en modigt og kærligt hjerte og ønsker alene det gode for dem, som har såret og undetrykt dem, og sandelig vægtes dette stort hos Allâh.

Allâhs sendebud (Må Allâhs fred og velsignelse være over ham) sagde:"Søg den som har afskåret dig, giv dem som har forbudt dig, og tilgiv den som har undertrykt dig". (Hakim & Ahmad)


Allâh (Az-za wa Jal), Herre over himlenes og jordens nøgler, har i flere steder i Qurâ'anen nævnt, at man aldrig skal tvivle på Hans tilgivelse, for sandelig er Allâh Den mest Nådige, Den Barmhjertige. Et af Allâhs Navne og egenskaber er, Den Tilgivende, mest Barmhjertige.

"Oh Mine slaver, som har forsyndet sig, fortvivl ikke om Allâhs Barmhjertighed, sandelig tilgiver Allâh alle synder. Sandelig er Han den mest Tilgivende, Den mest Nådige." {Zumar, 53}
Ligeledes har Allâh bedt os, tjener af Allâh, om at være tilgivende overfor vores medmennesker.

"Og lad dem benåde og tilgive. Ville de da ikke elske at Allâh tilgiver dem? Og Allâh er Tilgivende, Mest Barmhjertige." {24:22}

Hvis Allâh der tilhører himlenes og jordens nøgler tilgiver og har denne Egenskab, burde vi, tjenere af Gud ikke også have denne egenskab? Sandelig er tilgivelse en smuk egenskab at have, og enhver burde have denne egenskab. Allâh belønne de der tilgiver, med sin Egen tilgivelse overfor dem – hvad mere kunne man ønske sig.

At kunne tilgive er ikke nemt ej let, for det kræver et stort hjerte som kan rumme tilgivelse. F.eks. er det ikke let, at tilgive en person som har forvoldt dig mange smerter og været ondt mod dig. Heller ikke så ligetil er det, at hjælpe en person som tidligere har afvist at hjælpe dig, da du havde mest behov for det.

Allâh (Den Ophøjede) siger:
"Den som udfører gode gerninger, mand eller kvinde - og han er troende, så vil Vi sandelig lade ham leve et godt liv og Vi vil sandelig give dem deres belønning for det bedste af det de gjorde." {An-Nahl, 97}

Visselig burde der være blandt folk nogle som tænker sig om. Denne citat bør være nok til at vi alle får åbnet vores hjerter med Nådigt tilgivelse overfor dem som har nedtrykt os, blot for Allâhs skyld.

Profeten (Salla Allâhu alayhi wa sallam) sagde:


"Skal jeg fortælle jer, hvad der vil få Allâh til at sikre jeres fremtid og forhøje jeres darajat (belønning)? De svarede: Sandelig, ja, budbringer af Allâh. Han sagde: Opfør jer venligt overfor dem, som ikke kender jer, tilgiv dem som har undertrykt jer, giv til dem som aldrig har givet jer noget, og bliv brødre/søstre sammen med dem, som har nægtet deres broderskab med dig." (Tirmidhi)

Profeten (Salla Allâhu alayhi wa sallam) var selv den bedste eksempel, han var et godt hjertet mand, hvis hjerte var meget stort og rummede meget tilgivelse. Hans folk bekrigede ham på den ledeste måde, men han gengældte dette ved at være et godt hjertet mand, der tilgav dem. Han bad om vejledning for dem, og bad ligeledes Allâh (Az-za wa Jal) om at tilgive dem. Allâh Den Almægtige siger:

”Og sandelig, hvem end der viser tålmodighed og tilgiver, vil det sandelig være fra de ting abefalet af Allâh.” {42:43}

”Så overse (deres fejl) med nådig tilgivelse.” {15:85}

En historie fortæller at to venner gik i en ørken.. På et tidspunkt i løbet af turen begyndte de at skændes, og den ene ven gav den anden en lussing. Han følte sig såret, men uden at sige noget, skrev han i sandet: "I dag gav min bedste ven mig en lussing." De blev ved med at gå indtil de fandt en oase, hvor de besluttede at bade. Den ven der havde fået lussingen, var ved at drukne, men hans ven reddede ham. Da han var kommet sig, skrev han i en sten: "I dag reddede min bedste ven mit liv". Den ven, der havde givet sin bedste ven en lussing og reddet hans liv, spurgte: "Da jeg slog dig - skrev du i sandet, og nu skriver du i en sten.. Hvorfor?" Den anden ven svarede; "Når nogen gør os ondt, bør vi skrive det i sandet, hvor tilgivelsens vinde kan slette det, men når nogen gør os noget godt, bør vi gravere det i sten, hvor ingen kan slette det."


Vid kære læser, at du kan vinde med din tålmodighed, ved at opføre dig venligt og være et åbenhjertet menneske. Ved dine handlinger giver du et billede af hvem du er, din personlighed. Hvis du møder fjendskab, had og provokationer fra dine slægtninge, venner og familie, så mød dem med kærlighed, tilgivelse og nåde. Sådan en opførsel vil frembringe kærlighed og stramme båndet der er imellem jer, der undviger splittelser. Allâh (Subhana wa Ta'ala) er sandelig Den Nådigiste, Den Mest Tilgivende. Derfor har enhver muslim kun brug for den opførsel, nemlig den som Allâh (Subhana wa Ta'ala) vil have og ønsker af os.

Allâh (Az-za wa Jal), sagde: "Godt og ondt er ikke lige. Skub (I betydningen gengæld) da det onde med det bedste, og se: Den, der var din fjende, vil blive en varmhjertet ven". (Fussilat: 34-35)

Ingen kommentarer: